Na Zbraslavi byla prověřena další část protipovodňové ochrany města

Hasiči, vojáci a další záchranáři trénovali na Zbraslavi v oblasti ulice K Přehradám stavbu mobilních prvků protipovodňové ochrany. Cvičení s názvem „Zbraslav Jih 2023“ se uskutečnilo v noci ze soboty 7. na neděli 8. října. 

„Během posledního roku byly na území správního obvodu Prahy 16 uskutečněny již tři velká cvičení prověřující připravenost složek Integrovaného záchranného systému hl. města Prahy pří povodňových situacích, které jsou, bohužel, v oblasti na soutoku dvou velkých řek jako je Vltavy a Berounka, běžným přírodním úkazem. Po úspěšných cvičeních v Radotíně (říjen 2022) a ve Velké Chuchli (květen 2023) byla aktuálně vyzkoušena instalace linie protipovodňových mobilních hrazení i na Zbraslavi u Vltavy v ulici K Přehradám. I v tomto případě vše probíhalo v předstihu oproti plánovanému harmonogramu a cvičení, které mělo skončit v šest hodin ráno, bylo zdárně provedeno o tři hodiny dříve. Jednalo se opět o skvělou koordinaci a práci všech zainteresovaných. Jsem rád, že se tímto daří ve spolupráci s hlavním městem Prahou a Odborem bezpečnosti MHMP plnit strategické úkoly, které jsme si v rámci prevence stanovili. Závěrem bych chtěl velice poděkovat za ukázkový přístup a nasazení všem zúčastněným na cvičení,“ říká Karel Hanzlík, předseda Bezpečnostní rady správního obvodu Praha 16, do kterého patří i Zbraslav. 

➡️ Cvičení v Radotíně
➡️ Cvičení ve Velké Chuchli 



Preventivní akci si nenechal ujít ani pražský primátor Bohuslav Svoboda, který uvedl: „Jak už jsem několikrát zdůraznil, protipovodňovou ochranu Prahy a jejích obyvatel bereme mimořádně vážně. Proto jsou nutná i pravidelná cvičení, jako je toto na Zbraslavi. Po záplavách z předchozích desetiletích musíme být na tuto hrozbu lépe připraveni."

V oblasti bylo použito celkem 989 kusů hradidel, 75 slupic, 37 kusů podpěr a 172 stahovacích tyčí, které váží téměř 30 tun. Délka mobilního hrazení je 256,5 metru, výška se pohybuje v rozmezí 1,15 až 6,2 metru.

Akci společně přichystal Magistrát hlavního města Prahy s městskými částmi Zbraslav a Prahou 16. Mobilní protipovodňové stěny stavěli především dobrovolní hasiči ze Zbraslavi, Letňan, Kbel, Újezdu, Újezdu nad Lesy, Dolních Měcholup a Horních Měcholup.

Dalšími účastníky cvičení byly tyto organizace: Správa služeb hl. m. Prahy, Krajské vojenské velitelství armády ČR, společnost Pražské vodovody a kanalizace a.s., Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy a Vodní díla – TBD. Dále pak Policie ČR, Městská policie hlavního města Prahy, Operačního středisko Krizového štábu hlavního města Prahy a Operačního střediska Správy služeb hlavního města.

Cvičení na Zbraslavi mělo za úkol prověřit čas nutný k výstavbě stěn, stav pevných částí protipovodňové ochrany, proces výstavby protipovodňových hrází z pytlů s pískem nebo správnost nastavení krizové komunikace. Proběhla i zkouška na jednom z povodňových čerpacích míst. Cvičení ověřovalo také počet osob potřebných pro celou akci.
Zveřejněno: 10.10.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 557 x
Vytisknout