Ulice před školami bude každé ráno před začátkem výuky bez aut

Ulice Loučanská před radotínskými školami se od letošního září zapojí do projektu Školní ulice. Jedná se o úpravu dopravního provozu, kdy po 30 minut před začátkem vyučování nesmí do ulice před školou vjíždět motorová vozidla.

Každé ráno se musí do své třídy dostat okolo 1200 žáků radotínské základní školy a studentů gymnázia. Školní ulice pro ně zůstane klidná a bezpečná. Zákaz vjezdu bude vyznačen u Horymírova náměstí. Ze školní ulice kdykoliv vyjedou její stálí obyvatelé a ke škole se dostanou školní autobusy a vozidla přepravující držitele karty ZTP.

Pilotní projekt proběhne od 4. září do 22. prosince 2023, omezení bude platit vždy od 7:30 do 8:00 hodin. Pokud se opatření osvědčí, bude proměněno v trvalou úpravu. 

Cestu do školy výrazně zjednoduší právě budovaná bezbariérová lávka spojující nové sídliště a nádraží se školní lokalitou. Od začátku září po ní školáci i studenti bezpečně přejdou ke školám, zcela se vyhnou frekventovaným silnicím.

V blízkosti školy je několik míst, kde rodiče mohou své dítě vysadit na začátku jeho bezpečné cesty ke škole, anebo odkud ho doprovodí – například parkoviště před Albertem, za sportovní halou, U Ondřeje, u zdravotnického střediska na Sídlišti nebo okolí nové pochozí lávky v ulici Na Betonce.

Loučanská ulice

Logo Školní uliceŠkolní ulice je pilotním projektem, který společně realizují Městská část Praha 16, Hlavní město Praha, Základní škola Praha-Radotín a Gymnázium Oty Pavla. Školní ulice se úspěšně používají řadu let v Itálii, Velké Británii, ale i v Praze a ve středočeských Říčanech. Jsou dobrým nástrojem k bezpečnějšímu příchodu dětí do školy, ke zklidnění ulice pro obyvatele i ke snížení ranního znečištění ovzduší v okolí školy. 

Důležitým přínosem Školní ulice je také pozitivní vliv na zdraví dětí. Cesta do školy pěšky, na kole nebo koloběžce je v mnoha případech jednou z mála pohybových aktivit školáků během celého dne. 


Informace pro rezidenty (pdf)
Informace pro školáky, studenty a jejich rodiče (pdf)
Zveřejněno: 07.06.2023 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 1219 x
Vytisknout