Rekonstrukce propustku na Šachetském potoce dokončena

Před více než pěti lety zasáhly Radotín silné povodně. Šachetský potok se kousek před ústím do Radotínského potoka rozlil po okolí a zaplavil okolní ulice i blízkou stanici profesionálních hasičů. Příčinou byly extrémně silné srážky a nízká kapacita propustku. Jeho rekonstrukce, která začala v létě, byla dokončena před Vánoci. Hotovou stavbu si převzali zástupci magistrátního odboru investic a oddělení technické vybavenosti, kteří jsou investory stavby. 

„Propustek pod ulicí K Cementárně prošel v minulosti nevhodnou úpravou. Stavbaři pod silnici umístili potrubí, které se v roce 2017 ukázalo jako příliš úzké,“ říká radotínský starosta Karel Hanzlík. Vydatné lokální srážky udělaly z jindy drobného potoka přitékajícího od Kosoře Černou roklí takovou vodní masu, kterou potrubí nezvládlo. 

Dokončená rekonstrukce propustku na Šachetském potoce, 30.12.2022
Zrekonstruovaný propustek na Šachetském potoce a opravený most v ulici K Cementárně, 30.12.2022

Dokončená rekonstrukce propustku na Šachetském potoce, 30.12.2022:



👉 Čtěte: Blesková povodeň, 29.6.2017
📷 Fotky z povodně 29.6.2017

Městská část Praha 16 od této události usilovala o opravu propustku tak, aby k podobným situacím už nemohlo dál docházet. „Nejdříve jsme museli vyřešit majetkové poměry a část inkriminovaného koryta v blízkosti ústí získat od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových do správy Městské části Praha 16. Teprve poté jsme mohli usilovat o zajištění finančních prostředků na stavební úpravu z rozpočtu hlavního města,“ vysvětluje Hanzlík. Radnice tak zkoordinovala opravu propustku s rekonstrukcí mostu a vozovky.

Blesková povodeň v Radotíně, 29.6.2017
Blesková povodeň zaplavila nejen profesionální hasiče. Voda se valila ulicí K Cementárně až do Vápenné, kde vyplavila několik domů; 29.6.2017

Blesková povodeň v Radotíně, 29.6.2017
Zaplavená Vápenná ulice, 29.6.2017

Dva projekty v jednom místě
Jednalo se o kombinaci dvou různých projektů rozdílných investorů, proto bylo nutné stavbu časově naplánovat a požadavky sjednotit. Koordinační schůzka všech zúčastněných společností byla na radotínskou radnici radotínskou samosprávou svolána začátkem března 2022. „Přestože finance na úpravu kapacitně nevyhovujícího ústí Šachetského potoka byly v rozpočtu hlavního města Prahy už v roce 2020, kvůli vleklým výběrovým procesům a koordinaci stavby i s opravou vozovky, tak stavba mohla být zahájena až letos, na začátku letních prázdnin,“ uvedl Karel Hanzlík. 

Rekonstrukci mostu zajistila Technická správa komunikací hlavního města Prahy, práce provedla společnost BM Construction. Magistrátní oddělení technické vybavenosti mělo na starosti přestavbu Šachetského propustku včetně protipovodňových opatření. Tato stavební akce probíhala od poloviny září 2022 a finišovala v posledních dnech. Pracovala na něm firma Nowastav.

Dopravní opatření kvůli stavbě
Kvůli rekonstrukci napojení Šachetského potoka bylo nutné uzavřít hlavní silnici v ulici K Cementárně, pod kterou procházelo nevyhovující potrubí. Objížďka vedla po nevyužívané souběžné komunikaci pod Radotínskými skalami. Tu radnice získala do správy uzavřením darovací smlouvy rovněž s ÚZSVM.

Info o bleskové povodni 2017 
Na konci školního roku 2017 se Radotínem prohnala takzvaná blesková povodeň. Největší problémy nezpůsobila Berounka, ale Šachetský potok. Voda zaplavila nejen profesionální hasiče V Sudech, garáže zdravotnické záchranné služby, valila se ulicí K Cementárně až do Vápenné, kde zatopila několik domů. 

Související články: 
👉 Dopravní omezení V Sudech
👉 Pro případ bleskové povodně zajistila radotínská radnice mobilní zábrany
👉 Stavbaři pracují na opravě mostu v ulici K Cementárně. V polovině září se bude opravovat propustek na Šachetském potoce
👉 Ústí Šachetského potoka se dočká úpravy. Aby se zamezilo povodním


📷 Betonáž záklopu mostu na Šachetském potoce, 28.11.2022
📷 Oprava propustku na Šachetském potoce, 22.11.2022


Oprava propustku na Šachetském potoce, 31.10.2022



Oprava mostu K Cementárně, 17.8.2022



Technické informace o stavbě:
  • Stavba hlavní - úprava propustku o délce 18 metrů
  • Stavba vedlejší - úprava koryta v délce 32 metrů
  • Jednalo se o změnu části koryta vodního toku Šachetského potoka z důvodu zkapacitnění stávajícího propustku (propustek nad komunikací do Sběrného dvora – Radotín, křižovatka ulic K Cementárně a V Sudech). 
  • Dosavadní propustek byl nekapacitní, tvořený několika různými profily. Při vyšším průtoku docházelo k ucpávání splávím a v korytě nad propustkem voda pak voda vybřežila na pravém břehu a zatopila přilehlé nemovitosti. 
  • Pro zlepšení funkce propustku bylo koryto vodního toku na vtoku zahloubeno o 90 cm, v délce 32 m bylo upraveno dno toku ve sklonu 4,44 %, kde bylo napojeno na kótě 219,93 m n. m. na stávající dno koryta. 
  • Dno bylo opevněno kamennou dlažbou na sucho. Konec úpravy byl zajištěn betonovým prahem ve dně 0,5 x 1,2 m. Stávající potrubí DN 600 nahrazeno betonovými rámy. 
  • Propustek je vybudován z železobetonových rámových propustí v celkové délce 18 m o rozměrech rámu šířka 3 m x výška 1,5 m x délka 2 metru.
  • Svahy byly ponechány ve stávajícím sklonu a stavu, úprava byla provedena jen bezprostředně u vtoku koryta do propustku. 
  • V rámci stavby byla provedena částečná demolice původní konstrukce propustku.
Zveřejněno: 30.12.2022 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 807 x
Vytisknout